NOVA AKROPOLA BiH

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Desilo se ...

Predavanje

MALI PRINC – VELIKI UČITELJ

Utorak, 22.03.2016. u 19 h

Nova Akropola – Zmaja od Bosne 6plakat mp

Ovo je predavanje za sve one koji nisu zaboravili da su nekad bili djeca.

"Djeca će razumjeti", rekao je Mali princ.

Šta je to što odrasli više ne razumiju? Odrasli više ne razumiju šta znači gledati srcem i vidjeti stvari na jednostavan način.  Zaokupljeni "ozbiljnim i važnim" poslovima, više ne znaju šta je vrijedno, a šta nije vrijedno, šta je pravo, a šta krivo.

'Mali princ' je posebna knjiga. S malo riječi otkriva nam suštinu prijateljstva i ljubavi, podsjeća nas na naše dostojanstvo i našu odgovornost. Potiče nas da  tražimo svoju Zvijezdu, svoju Ružu, svoju Pustinju i svoj Izvor; da pronađemo smisao, iako je oko nas mnogo besmisla.

Napredavanju ćemo čuti još filozofskih poruka- o usamljenosti, otuđenosti i bezizlaznosti.

Da, potražit ćemo „neprolaznu mladost”, bar na trenutak srušiti zidove od papira i vratiti životu smisao...

- Čovjek poznaje samo one stvari koje pripitomi.

- Šta to znači „pripitomiti“?

- To je nešto odavno zaboravljeno. To znači „uspostaviti veze“.

Antoine de Saint-Exupéry, Mali princ

 

Predavanje uz projekcijuweb plakat

GIORDANO BRUNO

Srijeda, 17.02.2016. u 19h

Nova Akropola – Zmaja od Bosne 6

Predavanje u čast renesansnog filozofa Giordana Bruna koji je 17. februara 1600. godine zbog hereze spaljen na lomači na Cvjetnom trgu u Rimu.

Njegov prkosni stav pred inkvizicijom, dostojanstvene riječi koje je nakon izricanja presude uputio sudijama ("Možda vi meni izričete ovu presudu s većim strahom nego što ju ja primam"), te herojska žrtva za vlastite ideje i ideale, učinile su ga simbolom borbe za slobodu duha i misli.

Osuđen je za učenja protivna crkvenom nauku, između ostalog, za učenja o beskonačnosti svemira, mnoštvu svjetova i heliocentrizam. Optužen je jer se suprotstavio vladajućem načinu razmišljanja, krutim autoritetima i jer je smjelo iznosio drugačije ideje o čovjeku i svemiru. To je ono što ga i danas čini aktuelnim.

Bruno je filozof preporoda i obnovitelj filozofije Platona, Pitagore, neoplatoničara, Egipćana, hermetizma. Smatra ga se vizionarem moderne nauke, iako je njegova vizija beskonačnog, živog i produševljenog svemira, koji je izraz Božanskog Uzroka i u kojemu je sve povezano vezama 'simpatije’, drugačija od naučne slike svemira.

Bruno poziva na buđenje snaga duše putem razvijanja herojskog zanosa, snage volje, vještine pamćenja, umijeća stvaranja mentalnih slika i aktivne imaginacije...

 

Predavanjepobjedjivanje strahova
POBJEĐIVANJE STRAHOVA – svi trebamo HRABROST

Petak, 15.01.2016. u 19h
Nova Akropola, Zmaja od Bosne 6
Ulaz slobodan


HRABROST je jedna od osobina koju svako želi imati. Ona nam omogućava da idemo izvan vlastitih ili vanjskih ograničenja i ispunimo svoj stvarni potencijal ili viši smisao. Kad se izražava, iza nje koračaju još mnoge vrline, a ispred nas se otvaraju novi putevi. Pomaže nam da naučimo više o samima sebi i bolje upoznamo druge.

STRAH od nerazumijevanja, promjene, neuspjeha, i mnogi drugi, zatvaraju nas prema životu, sprečavaju naš razvoj i prepuštaju nas na milost i nemilost vanjskim okolnostima.

Šta je hrabrost? Kako je izražavati u svakodnevnom životu? Šta je strah? I naravno, kako pobjeđivati strahove?

 

POZIV ZA UČEŠĆE NA RADIONICI

„GRAĐANIN SVIJETA i stoički primjer vrline“

Sarajevo, Historijski muzej BiH, 19.11.2015. u 17h

 

Udruženje NOVA AKROPOLA iz Sarajeva saradnji sa HISTORIJSKIM MUZEJOM BiH poziva mlade ljude između 17-21 godinu na radionicu pod radnim nazivom „Građanin svijeta i stoički primjer vrline“. Radionica će se održati u četvrtak 19. 11. 2015. godine u prostorijama Historijskog muzeja BiH s početkom u 17:00h.

Radionica je dio projekta Dani filozofije „Stoici: Vodič za dobar život“ koji se povodom obilježavanja UNESCO-vog Svjetskog dana filozofije realizuje u Sarajevu od 14. do 21.11.2015.

 

Sveukupni cilj radionice je potaknuti učesnike na razmišljanje o pitanjima Ko je građanin svijeta? Jedinstvo u raznolikosti? Važnost djelovanja primjerom?, te na razumijevanje izazova / potreba koje nas potiču na razvoj vrlina i na poboljšanje svijeta u kojem živimo.

 

Program radionice:

 

Uvodna riječ: Siniša Šešum, šef UNESCO Ureda u BiH      10'

Aktivnost 1: Zagrijavanje - inserti iz dokumentarnog filma Marko Aurelije – Posljednji trijumf Imperatora i filma Gladijator   10'

Aktivnost 2: Analiza citata sa filo-štrika (iz knjiga Misli, O blaženom životu, Priručnik, Pisma Luciliju)        15'

Aktivnost 3: Moderirana diskusija o filmu, tekstu i ciljanim konceptima  50'

Aktivnost 4: Vježba - Napiši / nacrtaj Za mene, biti kozmopolita je...  10'

Ukupno trajanje radionice: 2 h

Dob polaznika: od 17 do 21 godina

Mjesto održavanja radionice: Historijski muzej BiH, Zmaja od Bosne 5

Rok za podnošenje prijava je 17. 11. 2015.

Prijava treba da sadrži: ime i prezime, datum rođenja, ime škole, kontakt (telefon / e-mail).

Prijave možeteposlati e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , kontaktirati nas na br. tel.033 201 715, 061 345 995

 

Aktivnosti učešća na radionici su besplatne.

Za sve dodatne informacije, stojimo Vam na raspolaganju! 

 


Stranica 3 od 15

GALERIJA FOTOGRAFIJA

druzenje u domu bjelave

Druženje u domu Bjelave


U SVIJETU

ARHEOLOŠKE REPRODUKCIJE

mangura na podlozi

Mangura sultana Sulejmana IIJa ću odlaziti od jednog do drugog od vas, ne čineći ništa drugo nego pokušati vas nagovoriti, i mlađe i starije, da se ne brinete niti oko tijela niti oko novca tako revno kako treba da se brinete da duša postane najboljom, i govorit ću vam: 'Ne dolazi vrlina čovjeku od novca, nego se po vrlini stiče bogatstvo - a isto tako i sve ostale stvari, i obične i javne, postaju samo po vrlini dobro za ljude.'

nako

Platon, Odbrana Sokratova