NOVA AKROPOLA BiH

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Desilo se ...

Kurs komparativne i praktične filozofijeuc 29.04.2014

Približava neka od temeljnih filozofskih učenja Istoka i Zapada, kao i metode i praktične savjete raznih filozofa, koji nam mogu pomoći u ostvarivanju vlastitih potencijala i usavršavanju samoga sebe.

Kurs uključuje 12 predavanja i radionice sa vježbama pažnje, koncentracije, imaginacije, sokratovski dijalog, filozofski dnevnik i dr.

Teme kursa:

- Priroda čovjeka: mikrokozmos

- Tibetanski put usavršavanja

- Konfucije - put plemenitog čovjeka

- Sokratov način buđenja duše

- Platon – filozof idealizma

- Stoičko vladanje sobom

Više...

barcode rupa

 

KURS EKOLOGIJE

DAN PLANETE ZEMLJEplakat kurs ekologije

Danas, kada su posljedice naše eksploatacije okoliša očite, potrebno je više nego ikad vratiti ravnotežu i promjeniti naš odnos prema prirodi. Posljedice sebičnog ljudskog uticaja na prirodu počinju nas „dirati“ tek kada nam se vraćaju kao bumerang i kada ih osjetimo na sebi.

Ekološka svijest nije samo „čišćenje“ i „očuvanje“ prirode. Više od zagađenja problem je naš odnos i neosjetljivost na život koji nas okružuje.

Prije eksploatiranja i manipulacije resursima koje nam pruža Zemlja, potrebno je vidjeti ljepotu i savršenstvo prirode i ponovo uspostaviti odnos pun poštovanja prema prirodi.

To će biti moguće ako shvatimo da nismo gospodari Zemlje, već samo njeni gosti, kojima ona pruža obilno gostoprimstvo. A najmanje što mi možemo je pokazati zahvalnost za to gostroprimstvo. I kako nismo jedini njeni gosti dužni smo dozvoliti i drugim živim bićima jednake mogućnosti za život.

Ne zaboravimo da su mnoge drevne kulture i samu Zemlju posmatrale kao veliki živi organizam.

Napomena: Kurs je besplatan.

TERMINI KURSEVA:

19.04. subota, 16-18h (I dio)

26.04. subota, 16-18h (II dio)

27.04. nedjelja, 11-15h (eko-akcija)

Nova Akropola, Zmaja od Bosne 6/II (kod Tehničke škole)

Prijave na kurs do 18.04.2014. na:

telefon: 033/201-715 (radnim danima 18-21h)

mobitel: 061/345-995

e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

Predavanje "Moć navike"plakat moc navike

Petak, 14.03.2014. u 19 h

Nova Akropola, Zmaja od Bosne 6/II

Kako navike nastaju i kako funkcioniraju? Kakav uticaj one imaju na naše ponašanje i postupke? Da li su sve navike štetne? Kako promijeniti rutinu? Kako se boriti protiv loših navika?

Svako od nas ih ima, one poželjne i one nepoželjne, neke kojih smo svjesni i neke kojih nismo svjesni ili ih jednostavno ne priznajemo. Najčešće ne obraćamo na njih pažnju. Dovoljan je samo početni poticaj da se mehanizam pokrene i da s lakoćom i dosljedno ponovimo naviknuto ponašanje ili pomislimo naviknute misli.

Postoje navike koje ne pomažu našem razvoju, koje nas čine statičnima, a ne dinamičnima, oponašateljima, a ne kreatorima samih sebe. Postoje navike koje nas robotiziraju, kao i one koje su očito štetne za naše zdravlje. Svako ko je pokušao promijeniti ili pobijediti neku svoju naviku zna da je to bitka sa samim sobom...

 

Predavanje uz projekciju "Put samuraja"plakat samuraj

Petak, 21.02.2014. u 19 h

Akademija likovnih umjetnosti, Obala Maka Dizdara 3


Samuraji su bili ratnički i viteški stalež koji je obilježio 700 godina burne japanske historije, te je svojim etičkim principima i načinom života uticao na formiranje duha japanskog naroda i na razvoj njihove kulture.

Temelj samurajskog viteštva je bushido, doslovno - put ratnika. Istovremeno, bushido predstavlja kodeks moralnih načela i način života samuraja koji nastoje živjeti vrline kao što su: ispravnost, hrabrost, suosjećajnost, istinoljubivost, čast, lojalnost, ljubaznost…

Ako želiš slijediti put samuraja, moraš pravilno shvatiti put vještine mačevanja, usvojiti različite tehnike, ništa ne ispuštati iz vida, sačuvati čisto srce, marljivo vježbati svaki dan i svaki sat, stjecati mudrost i vježbati snagu duha, steći moć rasuđivanja i budnost kako bi se na taj način oslobodio svakog privida.                         Miyamoto Musashi, Knjiga pet prstenova

Šta je za čovjeka temeljno u odnosu na svrhu i disciplinu? Recimo najprije ovo: treba posjedovati čiste i jasne misli. Općenito gledano, ljudi su apatični. Kada neko posjeduje čist i jasan duh, on je živahan. Onome ko je nečemu predan, samo jedno izbija iz srca: u odnosu na gospodara – lojalnost, u odnosu na roditelje – poštovanje, u vojničkom pozivu – hrabrost.

Yamamoto Tsunetomo, Hagakure

 


Stranica 8 od 15

GALERIJA FOTOGRAFIJA

 

Info pult povodom Međunarodnog dana filozofije.


U SVIJETU

ARHEOLOŠKE REPRODUKCIJE

mangura na podlozi

Mangura sultana Sulejmana IIIstina i razlog zajednički su svima, a ne pripadaju onome koji ih je prvi izgovorio kao ni onome koji ih je izgovorio poslije. Isto tako, nije ništa više po Platonu nego po meni, jer on i ja shvaćamo i vidimo na jednak način. Pčele lete s cvijeta na cvijet i tako skupljaju med koji je sav njihov, pa to nije ni majčina dušica ni mažuran.

hands world sm

Michel de Montaigne, Eseji (O odgoju)