NOVA AKROPOLA BiH

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova
Desilo se ...

Predavanje uz projekciju "Put samuraja"plakat samuraj

Petak, 21.02.2014. u 19 h

Akademija likovnih umjetnosti, Obala Maka Dizdara 3


Samuraji su bili ratnički i viteški stalež koji je obilježio 700 godina burne japanske historije, te je svojim etičkim principima i načinom života uticao na formiranje duha japanskog naroda i na razvoj njihove kulture.

Temelj samurajskog viteštva je bushido, doslovno - put ratnika. Istovremeno, bushido predstavlja kodeks moralnih načela i način života samuraja koji nastoje živjeti vrline kao što su: ispravnost, hrabrost, suosjećajnost, istinoljubivost, čast, lojalnost, ljubaznost…

Ako želiš slijediti put samuraja, moraš pravilno shvatiti put vještine mačevanja, usvojiti različite tehnike, ništa ne ispuštati iz vida, sačuvati čisto srce, marljivo vježbati svaki dan i svaki sat, stjecati mudrost i vježbati snagu duha, steći moć rasuđivanja i budnost kako bi se na taj način oslobodio svakog privida.                         Miyamoto Musashi, Knjiga pet prstenova

Šta je za čovjeka temeljno u odnosu na svrhu i disciplinu? Recimo najprije ovo: treba posjedovati čiste i jasne misli. Općenito gledano, ljudi su apatični. Kada neko posjeduje čist i jasan duh, on je živahan. Onome ko je nečemu predan, samo jedno izbija iz srca: u odnosu na gospodara – lojalnost, u odnosu na roditelje – poštovanje, u vojničkom pozivu – hrabrost.

Yamamoto Tsunetomo, Hagakure

 

Kurs retorike i komunikacijeretorika

Četvrtak,  23.01. od 18-20h

Subota,    25.01. od 15-19h

Nedjelja,   26.01. od 15-19h

Trodnevni kurs je fokusiran na razvoj komunikacijskih i govorničkih vještina, učenje sastavljanja i držanja govora, te kako prevladati tremu, znati se izražavati i nositi sa različitim situacijama u komunikaciji.

Program kursa:

  • Verbalna i neverbalna komunikacija.govor
  • Elementi uspješne komunikacije.
  • Principi klasične retorike.
  • Govor tijela – držanje, geste, pogled.
  • Rad sa glasom i izražavanje emocija.
  • Kontrola treme.
  • Struktura govora, izrada koncepta, plan govora...

mic


Kurs uključuje predavanja i praktične vježbe za svaku temu kursa.

Cijena kursa: 70 KM, za studente i nezaposlene 50 KM.  

Obavezna je prijava do 20. januara, jer je broj polaznika kursa ograničen.

Više...

 

razmjena knjiga 12.2013

Razmjena knjiga 26.12.2013.

Četvrta razmjena knjiga pod nazivom „Nešto za podijeliti… knjiga za knjigu“ održat će se u četvrtak, 26. decembra, sa početkom u 18:30 sati, u prostorijama udruženja Nova Akropola, ul. Zmaja od Bosne br. 6.

‘Donesi knjigu koju si pročitao i zamijeni je za drugu, koju želiš’ je moto pod kojim se organizuje razmjena knjiga.

Svi zainteresovani mogu donijeti i ostaviti jednu svoju knjigu, novu ili staru, koju su pročitali i za koju žele da pronađe nove čitaoce, te izabrati i uzeti jednu od ponuđenih knjiga koju žele pročitati, a koje su donijeli drugi posjetioci.

Razmjena knjiga dobra je prilika za za diskusiju, razgovor i druženje, kao i za upoznavanje biblioteke našeg Udruženja...

Korisno je, zabavno i ne košta ništa! Dobrodošli!

Napomena: Knjige koje su poderanih stranica ili pošarane neće biti prihvaćene. Nova Akropola ne daje garancije za razmijenjene knjige.

 

Predavanje "Platon - O duši"plakat platon

Petak, 20.12.2013. u 19 h

Nova Akropola, Zmaja od Bosne 6/II

 

Da li je ljudska duša smrtna ili besmrtna? Postaviti ovo pitanje znači zapitati se o smislu postojanja, o ljudskoj prirodi, dužnosti i nadama. Odgovor na ovo pitanje određuje čovjekov odnos prema životu i prema smrti. Zbog toga, pitanje o prirodi duše postaje bitno za svakoga od nas.

U Platonovo doba, kao i danas, postojala su dva osnovna gle­dišta o tome. Zapravo, smrt je jedna od ovih dviju stvari: ili je potpuno uništenje... ili je, kako smo čuli, [smrt] promjena i nekakva seoba duše odavdje na drugo mjesto. (Platon, Odbrana Sokratova, 40c)

Prihvaćajući ideju o besmrtnosti duše, Platon uči da čovjekova osnovna briga u životu mora biti briga o duši...

 


Stranica 8 od 14

GALERIJA FOTOGRAFIJA

izlozba radova

Izložba radova nastalih na temu "Za mene filozofija je ..."


U SVIJETU

ARHEOLOŠKE REPRODUKCIJE

grb sa podlogom

Grb BiH Plemeniti čovjek zahtijeva sve od sebe, a običan čovjek očekuje sve od drugih.

sova

Konfucije, Izreke