NOVA AKROPOLA BiH

 • Povećaj slova
 • Resetiraj
 • Smanji slova
Desilo se ...

Taktilna izložba “Molimo vas, dodirnite”

Subota, 20.05. u 12h

Historijski muzej BiH, Zmaja od Bosne 5


Udruženje Nova Akropola i Historijski muzej BiH pripremili su za Međunarodni dan/noć muzeja taktilnu izložbu za slijepe i slabovidne osobe „Molimo vas, dodirnite“.

fb noc muzeja

Izložba obuhvaća umanjene replike čuvenih, ali i manje poznatih djela iz arheoloških zbirki mnogih muzeja svijeta i Bosne i Hercegovine.

Izložba je posebno priređena i prilagođena slijepim i slabovidnim osobama. Posjetioci će putem dodira i mašte imati priliku da dožive ljepotu i bogatstvo ljudskog izraza i kulturne raznolikosti.

Izložbu sačinjava 47 eksponata skulptura i reljefa iz kultura Grčke, Rima, Egipta, Srednjeg i Dalekog Istoka, predkolumbovske Amerike i italijanske renesanse, te 25 eksponata iz kulturno-historijske baštine Bosne i Hercegovine. Uz eksponate su izloženi natpisi sa objašnjenjima oštampani na Brajevom pismu i uvećanom crnom tisku.

Prilikom razgledanja izložbe 20. maja posjetiocima će potrebnu pomoć i detaljnija objašnjenja o eksponatima pružati dežurni volonteri Nove Akropole u vremenu od 12:00 do 17:00 sati. Također, taj dan osiguran je ispred Muzeja tim volontera Nove Akropole za vodstvo i pomoć posjetiocima pri ulasku i izlasku iz zgrade u razdoblju od 12:00 do 17:00 sati.

Izložba će ostati postavljena u Historijskom muzeju BiH od ponedjeljka 22.05. do subote 27.05., od 9:00 do 16:30 sati. Vodstvo kroz izložbu pružat će zaposlenici Muzeja.


Autori izložbe su Emir Mujić, Milijana Lagumdžija, Ensar Hodžić i Slaviša Drašković.

Replike su izrađene u likovnom ateljeu Nove Akropole.  

 

Dobro došli!

 

 

 

 

 

 

 

Predavanjeplakat ei mali

EMOCIONALNA INTELIGENCIJA

Srijeda, 08.02.2017. u 19h

Nova Akropola – Zmaja od Bosne 6

 

Da li se lako naljutite ili rastužite? Da li vam je teško izreći ono što osjećate? Željeli biste kontrolisati neke emocionalne reakcije?

Zaista, koliko poznajemo vlastite emocije? Svjesni smo kako često mijenjamo raspoloženja: u jednom trenutku smo zadovoljni, a već u sljedećem kao da su nam sve lađe potonule.

Emocije nam mogu stvarati probleme i blokade, ali nas, isto tako, mogu neizmjerno obogaćivati.

Saznajte više o karakteristikama emocionalnog svijeta i o 4 osnovna područja emocionalne inteligencije: emocionalna samosvjesnost, društvena svjesnost, upravljanje sobom i upravljanje odnosima.

 

Ulaz slobodan.

 

Predavanjejedi

Jedi  vitezOVI i put transformacije

Srijeda, 25.01.2017. u 19h

Nova Akropola, Zmaja od Bosne 6/II (kod Mašinske škole)

Ulaz slobodan.


Da li ste poželjeli biti Jedi vitez prvi put kad ste gledali Ratove zvijezda?

Simbolička priča ove svemirske sage, a posebno Jedi vitezovi i njihovo učenje, mnoge privlači neodoljivim magnetizmom.

Zanimljivo je da su Jediji nastali po uzoru na samuraje, shaolin-monahe i srednjovjekovne vitezove, a još zanimljivije da je 'Jedi filozofija' nadahnuta drevnim filozofskim učenjima Istoka i Zapada.

Koje su osobine Jedija? Šta je Sila? Razlika između Svijetle i Tamne strane Sile? Kako ovladati umom? Da li je lako pasti na Tamnu stranu?

Saznajte više o obuci Jedi vitezova i o onome što je bitno za ovladavanje svojim umom i postupcima danas kao što je bilo nekad davno, u veoma dalekoj galaksiji...

 

Predavanje + literarni caffe:shekspir

ŠEKSPIR - raj i pakao u nama

Utorak, 20.12.2016. u 20h

Nova Akropola, Zmaja od Bosne 6

 

Tokom 2016. godine širom svijeta se obilježava 400 godina od smrti Vilijama Šekspira (William Shakespeare), velikana svjetske književnosti koji je svojim djelom promijenio svijet.

Pozivamo ljubitelje Šekspira i sve zainteresirane na predavanje i literarni caffe - čitanje Šekspira popraćeno renesensnom muzikom i naravno razgovorom.

 

Ono najčudesnije u Šekspirovim likovima je to što ih ne vidimo kao loše, dobre, slabe ili poludjele, već kao ljudska bića, sposobna da učine najuzvišenija, ali i najstrašnija djela, kao i svi mi. Neizbrojive nijanse osjećanja koje otkrivamo u Šekspirovim karakterima, iste su one koje prepoznajemo u nama. Upravo ovo čini Šekspira velikim i besmrtnim: on pogađa srž ljudskog postojanja. Podstiče nas da pogledamo u svoja srca i vidimo svu veličinu čovjeka i sav užas koji je čovjek u stanju da prouzrokuje u svijetu i u sebi. Omogućava nam da shvatimo da, poput njegovih likova, možemo odabrati kakvi ćemo biti, da raj i pakao nisu nešto van našeg života, već da su posljedica naših djela i načina na koji živimo. Raj i pakao su unutar nas, izraženi kroz savjest i vrline nasuprot strastima i prizemnim željama.

Kroz Šekspirove riječi i likove možemo da dotaknemo suštinu borbe koja bijesni u svakom od nas. Svako od nas je heroj i kukavica, plemenit čovjek i zlikovac, mudrac i luđak. Jedino ostaje pitanje: koju ulogu ćemo odabrati da igramo u izvedbi našeg života. Šekspirove reči nas mogu inspirisati da krenemo u ovu unutrašnju potragu i da nikada ne prestanemo postavljati sebi to pitanje.

  

Dobrodošli!

Ulaz je slobodan

 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 15

GALERIJA FOTOGRAFIJA

radionica u cetvrtoj gimnaziji i

Radionica u IV gimnaziji u Sarajevu povodom Dana filozofije


U SVIJETU

ARHEOLOŠKE REPRODUKCIJE

mangura na podlozi

Mangura sultana Sulejmana II Duša u tijelu je poput kormilara u brodu.

barka

 

Giordano Bruno, O uzroku, počelu i jednom