NOVA AKROPOLA BiH

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Predavanje + literarni caffe:shekspir

ŠEKSPIR - raj i pakao u nama

Utorak, 20.12.2016. u 20h

Nova Akropola, Zmaja od Bosne 6

 

Tokom 2016. godine širom svijeta se obilježava 400 godina od smrti Vilijama Šekspira (William Shakespeare), velikana svjetske književnosti koji je svojim djelom promijenio svijet.

Pozivamo ljubitelje Šekspira i sve zainteresirane na predavanje i literarni caffe - čitanje Šekspira popraćeno renesensnom muzikom i naravno razgovorom.

 

Ono najčudesnije u Šekspirovim likovima je to što ih ne vidimo kao loše, dobre, slabe ili poludjele, već kao ljudska bića, sposobna da učine najuzvišenija, ali i najstrašnija djela, kao i svi mi. Neizbrojive nijanse osjećanja koje otkrivamo u Šekspirovim karakterima, iste su one koje prepoznajemo u nama. Upravo ovo čini Šekspira velikim i besmrtnim: on pogađa srž ljudskog postojanja. Podstiče nas da pogledamo u svoja srca i vidimo svu veličinu čovjeka i sav užas koji je čovjek u stanju da prouzrokuje u svijetu i u sebi. Omogućava nam da shvatimo da, poput njegovih likova, možemo odabrati kakvi ćemo biti, da raj i pakao nisu nešto van našeg života, već da su posljedica naših djela i načina na koji živimo. Raj i pakao su unutar nas, izraženi kroz savjest i vrline nasuprot strastima i prizemnim željama.

Kroz Šekspirove riječi i likove možemo da dotaknemo suštinu borbe koja bijesni u svakom od nas. Svako od nas je heroj i kukavica, plemenit čovjek i zlikovac, mudrac i luđak. Jedino ostaje pitanje: koju ulogu ćemo odabrati da igramo u izvedbi našeg života. Šekspirove reči nas mogu inspirisati da krenemo u ovu unutrašnju potragu i da nikada ne prestanemo postavljati sebi to pitanje.

  

Dobrodošli!

Ulaz je slobodan

 

Predavanjejedi

Jedi  vitezOVI i put transformacije

Srijeda, 25.01.2017. u 19h

Nova Akropola, Zmaja od Bosne 6/II (kod Mašinske škole)

Ulaz slobodan.


Da li ste poželjeli biti Jedi vitez prvi put kad ste gledali Ratove zvijezda?

Simbolička priča ove svemirske sage, a posebno Jedi vitezovi i njihovo učenje, mnoge privlači neodoljivim magnetizmom.

Zanimljivo je da su Jediji nastali po uzoru na samuraje, shaolin-monahe i srednjovjekovne vitezove, a još zanimljivije da je 'Jedi filozofija' nadahnuta drevnim filozofskim učenjima Istoka i Zapada.

Koje su osobine Jedija? Šta je Sila? Razlika između Svijetle i Tamne strane Sile? Kako ovladati umom? Da li je lako pasti na Tamnu stranu?

Saznajte više o obuci Jedi vitezova i o onome što je bitno za ovladavanje svojim umom i postupcima danas kao što je bilo nekad davno, u veoma dalekoj galaksiji...

 

Predavanjeplakat ei mali

EMOCIONALNA INTELIGENCIJA

Srijeda, 08.02.2017. u 19h

Nova Akropola – Zmaja od Bosne 6

 

Da li se lako naljutite ili rastužite? Da li vam je teško izreći ono što osjećate? Željeli biste kontrolisati neke emocionalne reakcije?

Zaista, koliko poznajemo vlastite emocije? Svjesni smo kako često mijenjamo raspoloženja: u jednom trenutku smo zadovoljni, a već u sljedećem kao da su nam sve lađe potonule.

Emocije nam mogu stvarati probleme i blokade, ali nas, isto tako, mogu neizmjerno obogaćivati.

Saznajte više o karakteristikama emocionalnog svijeta i o 4 osnovna područja emocionalne inteligencije: emocionalna samosvjesnost, društvena svjesnost, upravljanje sobom i upravljanje odnosima.

 

Ulaz slobodan.

 
Više članaka...
Stranica 1 od 2

GALERIJA FOTOGRAFIJA

govor sefa unesco ureda

Govor šefa UNESCO ureda u BiH povodom Dana filozofije


U SVIJETU

ARHEOLOŠKE REPRODUKCIJE

grb sa podlogom

Grb BiHVjerujem da spoznaja istine nije u prvom redu stvar inteligencije nego stvar karaktera. Najvažniji element je hrabrost da se kaže ne, da se ne poslušaju zapovijedi sile i javnog mišljenja; da se prestane spavati i postane ljudskim; da se probudi i izgubi osjećaj bespomoćnosti i jalovosti.

good-and-evil

Erich Fromm , S onu stranu okova iluzije