NOVA AKROPOLA BiH

  • Povećaj slova
  • Resetiraj
  • Smanji slova

Ciljevi i načela

Naš cilj je približiti mladima filozofiju kao način života, prilagođenu aktuelnom vremenu i primjenjivu na praktičan način, koja može pomoći u razvijanju vlastitih sposobnosti i pronalaženju ispunjenijeg i sretnijeg života. Promovišemo aktivnu kulturu, ‘kulturu sa vrijednostima’, kako bi se putem obnove humanih vrijednosti i zajedničkih moralnih principa potaknula transformacija društva.

Akropola znači "grad u visini" i tim su imenom antički Grci nazivali najviši dio grada, kulturno i duhovno središte gdje se uspostavljao kontakt između vidljivog i nevidljivog. Naziv Nova Akropola simbolizuje smisao naših nastojanja: izgradnju nečeg uzvišenog u svakom čovjeku, uzdizanje do svog unutarnjeg ‘grada u visini’, do najvišeg dijela našeg bića. Smatramo da su današnjem svijetu potrebne nove ‘akropole’ sagrađene ne od kamena, već unutar ljudskih bića, kako bismo mogli rasti iznutra i ponovo uspostaviti duboke veze s drugima i s prirodom.


Naša načela:

1. BRATSTVO

Promovisati ideal međunarodnog bratstva, koje se temelji na poštovanju ljudskog dostojanstva, bez obzira na rasne, spolne, kulturne, religijske, socijalne i druge razlike.bratstvo

Nužno je promovisati poštivanje različitih identiteta i tradicija, i istovremeno jačati jedinstvo bez obzira na razlike, harmonizovati ljude, ideje i osjećaje u otvorenom suživotu koji obogaćuje.

Snaga ovog ideala bratstva leži u onome što nas spaja, a ne u onome što nas razdvaja. On se temelji na prepoznavanju univerzalnih vrijednosti koje, poštujući različitosti, nadilaze lokalne navike i običaje i sažimaju se u zajedničkim etičkim načelima svojstvenim dostojanstvu svakog ljudskog bića. Ovaj ideal podstiče uvažavanje i poštovanje ljudskih prava, kao i prepoznavanje načela univerzalne etike.

2. ZNANJE

Podsticati ljubav prema mudrosti kroz komparativni studij filozofija, religija, nauka i umjetnosti, u cilju promovisanja znanja o ljudskom biću, zakonima prirode i univerzumu.znanje

Ljubav prema istini i znanju proističe iz prirodne težnje za razvojem vlastitog saznanja i razumijevanja svijeta i sebe samoga.

Filozofiju shvaćamo kao os koja povezuje različite aspekte i vidove ljudskog znanja. Filozofija može povezati izvore prošlosti i sadašnjosti u ovoj širokoj i integralnoj globalnoj viziji, te tako postati istinski pokretač napretka usmjeren ne samo na istraživanje puteva života, već i produbljivanje razumijevanja svrhe života, povezujući sve aspekte znanja i iskustva.

3. RAZVOJ

Razvijati najbolje ljudske potencijale, podstičući cjelovitu realizaciju pojedinca i njegovu integraciju u prirodu i društvo, kao aktivnog i svjesnog sudionika u svijetu koji treba poboljšati.razvoj

Čovjek ima u sebi ogroman skriveni potencijal. Upoznavanje i razvijanje ovog potencijala predstavlja jedan od temeljnih stubova života i izvor trajnog zadovoljstva.

Postizanje sklada između misli, osjećaja i djelovanja je cilj za svakog čovjeka. Uravnotežen i cjelovit razvoj samoga sebe, ostvarenje najboljih kvaliteta i vrijednosti naše ljudske prirode, vjerovatno su jedina garancija za izgradnju boljeg svijeta.

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

govor sefa unesco ureda

Govor šefa UNESCO ureda u BiH povodom Dana filozofije


U SVIJETU

ARHEOLOŠKE REPRODUKCIJE

pijetao na podlozi

Stećak s motivom pijetlaLijepa je istina, stranče, lijepa i trajna. Ali nije lako u to uvjeriti ljude.

expoplaton

Platon, Zakoni